Hepatit A & Hepatit B

 

Pris:

Hepatit A, gulsot, (Havrix) vuxen 490:-/dos (2 doser)

Hepatit A, gulsot, (Havrix) barn, 1-15 år 390:-/dos (2 doser)

 

Hepatit B, gulsot (Engerix) vuxen 410:-/dos (3 doser)

Hepatit B, gulsot (Engerix) barn, 0-15 år 350:-/dos (3 doser)

 

Hepatit A+B, gulsot (Twinrix) vuxen 630:-/dos (3 doser)

Hepatit A+B, gulsot (Twinrix) barn, 1-15 år 480:-/dos (3 doser)

 

Hepatit A

Hepatit A orsakas av ett virus som ger en inflammation i levern. Oftast får man i sig viruset med mat eller dryck. Om man har hepatit A kommer viruset ut med avföringen, och om man inte tvättar händerna noga efter toalettbesök kan smittan föras vidare till mat eller vatten. I vatten kan viruset överleva länge och finns ibland i till exempel ostron och musslor som levt i vatten där smittan finns.

Sjukdomen går över av sig själv efter några veckor. De flesta blir helt friska, men man kan vara trött en lång tid efteråt. Det är bara människor som kan få sjukdomen.

Det finns tre typiska sjukdomsfaser som de flesta vuxna som insjuknar går igenom. Först känns det som att man har fått influensa med huvudvärk, feber, trötthet och allmän värk i kroppen. I nästa fas kan man tappa aptiten, må illa och ibland kräkas. Till sist brukar huden och ögonvitorna bli gulaktiga. Samtidigt som den gula färgen ökar försvinner de tidiga symtomen, men tröttheten kan finnas kvar länge. Man kan också få ledvärk och klåda.

 

Hepatit B

Hepatit B orsakas av ett virus som gör att man får en inflammation i levern. Viruset finns i levern men också i blodet och andra kroppsvätskor. Smittan kan överföras om man får in smittat blod i kroppen och det är också vanligt att man blir smittad vid sexuella kontakter. Även mycket små mängder blod kan överföra smittan, till exempel om man använder eller sticker sig på en använd spruta.

Efter att man smittats dröjer det två till sex månader innan symtomen visar sig. Man smittar ungefär sex veckor innan man blir sjuk och tre till sex månader, ibland längre, efter att man känner sig frisk. Nästan alla som får hepatit B blir friska, men några har kvar sjukdomen hela livet, så kallad kronisk hepatit B. Då kan man leva som vanligt men man ska undvika att belasta levern med till exempel alkohol och tänka på smittorisken.

Barn under fem år får sällan symtom och bara ungefär hälften av de vuxna som har hepatit B får symtom. Eftersom man kan bära på hepatit B virus utan att känna sig sjuk kan man sprida smitta utan att man vet om det.

 

Det finns tre typiska faser som många med akut hepatit, men inte alla, går igenom. Först känns det som om man har fått influensa med huvudvärk, feber, trötthet, ledvärk och allmän värk i kroppen. I nästa steg kan man tappa aptiten och må illa, ibland kräks man. Under den sista fasen brukar huden och ögonvitorna bli gulaktiga. Samtidigt som den gula färgen ökar försvinner de tidiga symtomen, bortsett från tröttheten.

Man kan vaccinera sig mot Hepatit B. Vaccinationen (Engerix) består av tre doser, varav två doser tas innan resan och en tredje efter sex månader. Vaccination bör påbörjas en månad innan resan.

Vaccinationsmottagningar

Rådgivning & tidsbokning

08-545 816 70

Info@stockholmmedicaloffice.se

Boka online
Öppettider
Klinik – Vasastan
Klinik – Östermalm
Klinik – Norra Djurgårdsstaden