Fästingvaccin mot TBE

Vaccinering av TBE

Det går att vaccinera sig mot TBE från det år man fyller ett år, samt om du är gravid och/eller ammar. Alla, speciellt de som bor i eller i närheten av ett riskområde, rekommenderas att vaccinera sig och vaccinet består av fyra doser som delas upp enligt följande:

• Dos ett
• Dos två tas 1–3 månader efter dos ett
• Dos tre tas 5–12 månader efter dos två
• Dos fyra tas 3 år efter dos tre.

Därefter har man ett fullgott skydd mot TBE och för att säkerställa skyddet bör ett påfyllnadsvaccin tas vart femte år. Om du är över 50 eller har ett nedsatt immunförsvar kan intervallerna bli lite tätare mellan vissa av doserna.

Om du missar en dos behöver du som regel inte börja om vaccinationsschemat, utan du bokar en tid för nästkommande dos, för att sedan hålla schemat som planerat.

De biverkningar som kan uppstå efter vaccinationen är lätt svullnad och rodnad där sprutan togs, vissa kan få lätt huvudvärk, illamående eller bli trötta. Små barn kan även få feber. Besvären går vanligtvis över inom några dagar.

 

Vad är TBE?

Tick Borne Encephalitis, TBE, är en fästingburen hjärninflammation som sprids till människor via fästingar. Detta är en allvarlig sjukdom som i dagsläget inte kan botas och därför är det viktigt att vaccinera sig.

Fästingar finns på många platser i Sverige och vissa områden klassas som högriskområden, Stockholms län är ett av dessa. Fästingar finns i övriga delar av världen och i närheten av Sverige klassas även Åland, stora delar av Centraleuropa och baltländerna som högriskområden. Smittorisken är som högst mellan april och oktober, därmed inte sagt att det inte finns en risk tidigare eller senare under året. Fästingen är nämligen aktiv så snart temperaturen utomhus överstigen +5 grader och TBE-viruset överförs direkt vid bettet.

Då sjukdomen inte kan botas är det av stor vikt att vaccinera sig i god tid innan den period på året som fästingarna är mest aktiva för att få ett så bra skydd som möjligt. Om det mot förmodan inte skulle kunna göras innan är det bra att påbörja vaccinationsschemat så snart som möjligt, då även den första dosen ger ett visst skydd.

Dödfall på grund av TBE är ovanligt, dock får ungefär 40% av drabbade vuxna kvarstående besvär i form av trötthet och huvudvärk, som i sin tur kan leda till koncentrations- och minnesstörningar. I sällsynta fall kan nerver skadas och ge upphov till förlamningssymptom, hörselnedsättning och balanssvårigheter.
TBE kan undvikas, vaccinera dig hos oss!

 

Symptom på TBE

Efter att du blivit biten av en fästing tar det vanligtvis fyra till tio dagar innan du blir sjuk, i vissa fall kan det dröja upp till en månad och majoriteten vet inte ens om att de haft en fästing på kroppen. Ta för vana att kolla kroppen efter att du varit ute i skog och mark för att upptäcka eventuella fästingar som bitit sig fast. Var även uppmärksam på följande symptom:

• Huvudvärk
• Muskelvärk
• Trötthet
• Feber

Hos en tredjedel av de som blivit smittade med TBE sprider sig viruset vidare till hjärnan. I de fallen försvinner de första symptomen efter ungefär en vecka för att senare komma tillbaka i en allvarligare form och det kan även tillkomma fler symptom:

• Kräkningar
• Ljud- och ljuskänslighet
• Nackstelhet
• Förvirring
• Koncentrationssvårigheter

Vaccination är det bästa, och enda, sättet att skydda sig mot TBE. Ring oss, så hjälper vi dig att boka en tid!

Hos oss kan ni vaccinera er mot TBE, välkomna hit!