[vc_row css=”.vc_custom_1555410286264{margin-top: 100px !important;}”][vc_column width=”2/3″ css=”.vc_custom_1555494692741{padding-right: 40px !important;padding-left: 40px !important;}”][tek_sectiontitle st_title=”Fästingvaccin mot TBE” st_title_tag=”h1″ st_subtitle_decoration=”” st_separator_enable=”separator_off” st_text_align=”text-left” st_width=”st_fullwidth” css=”.vc_custom_1551365707404{margin-top: 50px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1555571702566{margin-top: 30px !important;}”]

Vuxendos: 400:- per dos

Barndos: 350:- per dos

 

Det går att vaccinera sig mot TBE från det år man fyller ett år, samt om du är gravid och/eller ammar. Alla, speciellt de som bor i eller i närheten av ett riskområde, rekommenderas att vaccinera sig och vaccinet består av fyra doser som delas upp enligt följande:

• Dos ett
• Dos två tas 1–3 månader efter dos ett
• Dos tre tas 5–12 månader efter dos två
• Dos fyra tas 3 år efter dos tre.

Därefter har man ett fullgott skydd mot TBE och för att säkerställa skyddet bör ett påfyllnadsvaccin tas vart femte år. Om du är över 50 eller har ett nedsatt immunförsvar kan intervallerna bli lite tätare mellan vissa av doserna.

Om du missar en dos behöver du som regel inte börja om vaccinationsschemat, utan du bokar en tid för nästkommande dos, för att sedan hålla schemat som planerat.

De biverkningar som kan uppstå efter vaccinationen är lätt svullnad och rodnad där sprutan togs, vissa kan få lätt huvudvärk, illamående eller bli trötta. Små barn kan även få feber. Besvären går vanligtvis över inom några dagar.

 

Vad är TBE?

Tick Borne Encephalitis, TBE, är en fästingburen hjärninflammation som sprids till människor via fästingar. Detta är en allvarlig sjukdom som i dagsläget inte kan botas och därför är det viktigt att vaccinera sig.

Fästingar finns på många platser i Sverige och vissa områden klassas som högriskområden, Stockholms län är ett av dessa. Fästingar finns i övriga delar av världen och i närheten av Sverige klassas även Åland, stora delar av Centraleuropa och baltländerna som högriskområden. Smittorisken är som högst mellan april och oktober, därmed inte sagt att det inte finns en risk tidigare eller senare under året. Fästingen är nämligen aktiv så snart temperaturen utomhus överstigen +5 grader och TBE-viruset överförs direkt vid bettet.

Då sjukdomen inte kan botas är det av stor vikt att vaccinera sig i god tid innan den period på året som fästingarna är mest aktiva för att få ett så bra skydd som möjligt. Om det mot förmodan inte skulle kunna göras innan är det bra att påbörja vaccinationsschemat så snart som möjligt, då även den första dosen ger ett visst skydd.

Dödfall på grund av TBE är ovanligt, dock får ungefär 40% av drabbade vuxna kvarstående besvär i form av trötthet och huvudvärk, som i sin tur kan leda till koncentrations- och minnesstörningar. I sällsynta fall kan nerver skadas och ge upphov till förlamningssymptom, hörselnedsättning och balanssvårigheter.
TBE kan undvikas, vaccinera dig hos oss!

 

Symptom på TBE

Efter att du blivit biten av en fästing tar det vanligtvis fyra till tio dagar innan du blir sjuk, i vissa fall kan det dröja upp till en månad och majoriteten vet inte ens om att de haft en fästing på kroppen. Ta för vana att kolla kroppen efter att du varit ute i skog och mark för att upptäcka eventuella fästingar som bitit sig fast. Var även uppmärksam på följande symptom:

• Huvudvärk
• Muskelvärk
• Trötthet
• Feber

Hos en tredjedel av de som blivit smittade med TBE sprider sig viruset vidare till hjärnan. I de fallen försvinner de första symptomen efter ungefär en vecka för att senare komma tillbaka i en allvarligare form och det kan även tillkomma fler symptom:

• Kräkningar
• Ljud- och ljuskänslighet
• Nackstelhet
• Förvirring
• Koncentrationssvårigheter

Vaccination är det bästa, och enda, sättet att skydda sig mot TBE. Ring oss, så hjälper vi dig att boka en tid!

Hos oss kan ni vaccinera er mot TBE, välkomna hit![/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1555571245344{margin-top: 25px !important;margin-bottom: 25px !important;}”]

TBE – Fästingburen hjärninflammation

Fästingburen hjärninflammation, TBE, sprids med fästingar. Idag finns ingen medicin som botar, men vaccin skyddar!

 

Vi påminner Dig via kallelse

Stockholm Medical Office kallar Dig via brev eller e-mail för varje påfyllnadsdos som bör tas, så slipper Du hålla reda på alla intervall.

 

Om du har glömt att vaccinera dig

Om du har glömt att ta en dos och det gått längre tid än rekommenderat behöver du inte börja om från början. Du tar då en dos och därefter följer du vaccinationsschemat som vanligt.

 

Vaccination från ett års ålder

Barn som är äldre än ett år kan vaccineras mot TBE med samma intervall som vuxna. Små barn brukar få sprutan med vaccin på framsidan av låret, äldre barn brukar få sprutan på överarmens utsida.

 

Biverkningar

Efter vaccinationen kan du bli svullen, röd och öm där du fick sprutan. En del kan även få ont i huvudet och må illa eller kräkas, men det är ovanligt. Barn kan få feber. Besvären brukar gå över inom några dagar.

 

Köp en fästingplockare – sommarens bästa investering…

Stockholm Medical Office saluför fästingplockaren Tick 2. Klicka här för beställning eller köp den i vår reception.

 

Läs mer om fästingar, TBE och borrelia

Stockholm Medical Office köper TBE-vaccin från de välkända läkemedelstillverkarna Pfizer och Valneva. För Dig som vill veta mer, gå in på Pfizers egen hemsida, fasting.nu eller på Valnevas egen hemsida, vaxiluskerna.se. Där finns ännu mer att lära om fästingar.

 

Källor till ovanstående fakta: 1177.se, Vårdguiden & Fasting.nu, Pfizer & Folkhalsomyndigheten.se

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1554295306186{margin-top: 30px !important;}”]

Riskområden

Områden i Sverige där TBE förekommer är främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Runt 70-80 procent av alla rapporterade fall av TBE kommer därifrån. Särskilda riskområden är kusterna kring Södertörn samt vissa öar i östra Mälaren.

 

Viruset finns också på andra håll i landet. Riskområdet omfattar kustområdena från Roslagen till Kalmartrakten/Öland och de centrala och östra delarna av mälarregionen. På Gotlands huvudö har endast någon person blivit smittad, däremot har flera blivit smittade på de omkringliggande öarna Stora Karlsö och Gotska Sandön.

 

Områden runt och mellan Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och östra Skåne är nya områden.

 

I Västra Götalands län har personer blivit smittade väster om Kungälv, i Lidköpings- och Mariestadstrakten samt längs Vänerns västra strand.

 

På senare år har även några smittats av TBE på sydöstra Orust, i området Fjällbacka-Grebbestad och i Skredsvik. Ett par fall har också rapporterats från södra Dalarna. Enstaka personer smittas varje år i Jönköping, Östergötland, Kalmar, Skåne och Blekinge.

 

Risken för TBE-smitta är även stor i andra delar av världen, till exempel Åland, vissa områden i centrala och östra Europa samt Sibirien i Ryssland.

 

På Folkhälsomyndigetens webbplats kan du se en karta som visar antalet fall av TBE i olika delar av landet.

 

Om du ska vistas i riskområden en längre period rekommenderas vaccination.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1555493603641{background-color: #f7f9fb !important;border-radius: 15px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1555507884545{margin-top: 40px !important;padding-right: 20px !important;padding-left: 20px !important;}” el_class=”vaccinationsmottagningar”]

Vaccinationsmottagningar

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1555507991232{margin-top: 55px !important;margin-bottom: 5px !important;padding-right: 30px !important;padding-left: 30px !important;}”]Rådgivning & tidsbokning

08-545 816 70

Info@stockholmmedicaloffice.se[/vc_column_text][tek_button button_text=”Boka online” button_link=”url:https%3A%2F%2Fstockholmmedical.wixsite.com%2Fexpressvard%2Fvaccinationstid|||” button_position=”pull-left” button_extra_class=”knappvaccinsidebar”][vc_empty_space height=”15″][tek_button button_text=”Öppettider” button_link=”url:https%3A%2F%2Fstockholmmedicaloffice.com%2Fvara-vaccinationskliniker%2F|||” button_position=”pull-left” button_extra_class=”knappvaccinsidebar”][vc_column_text css=”.vc_custom_1555502003864{margin-top: 30px !important;margin-bottom: 20px !important;padding-right: 20px !important;padding-left: 20px !important;}”]

Klinik – Vasastan

[/vc_column_text][tek_map map_name=”” map_latitude=”59.346916″ map_longitude=”18.034899″ map_zoom=”13″ map_style=”gmap_style_normal” image_source=”media_library” map_height=”200px” map_business_panel_settings=”hidden_info_panel”][vc_column_text css=”.vc_custom_1555502013488{margin-top: 30px !important;margin-bottom: 20px !important;padding-right: 20px !important;padding-left: 20px !important;}”]

Klinik – Östermalm

[/vc_column_text][tek_map map_name=”” map_latitude=”59.337071″ map_longitude=”18.087464″ map_zoom=”13″ map_style=”gmap_style_normal” image_source=”media_library” map_height=”200px” map_business_panel_settings=”hidden_info_panel”][vc_column_text css=”.vc_custom_1555502020391{margin-top: 30px !important;margin-bottom: 20px !important;padding-right: 20px !important;padding-left: 20px !important;}”]

Klinik – Norra Djurgårdsstaden

[/vc_column_text][tek_map map_name=”” map_latitude=”59.359206″ map_longitude=”18.093751″ map_zoom=”13″ map_style=”gmap_style_normal” image_source=”media_library” map_height=”200px” map_business_panel_settings=”hidden_info_panel”][vc_empty_space height=”25″][/vc_column][/vc_row]