Enkel och god pastasås

Kickstarta året med att äta mer grönt för hälsan, men även för miljön och plånbokens skull. I januari kommer du att få ta del av enkla, snabba men goda recept som passar utmärkt till vardagen såväl som till den finare middagsbjudningen.

För att minska på matsvinnet och undvika att handla i onödan – kolla vad du har att jobba med hemma i köket. Använd dig av det du har och stirra dig inte blind på receptet, utan våga improvisera.

Pasta med morotssås

Du behöver:

Rapsolja till stekning/fräsning

2 lökar (gul eller röd)

2-3 morötter

400 g krossade tomater

2 dl röda linser

5 dl vatten

2 dl matlagningsgrädde

1 msk valfri buljong

Soja, salt och peppar efter egen preferens

 

Gör så här:

Finhacka lökarna och riv morötterna grovt på en ren skärbräda. Fräs dem tillsammans i kastrull med rapsolja i (de behöver ej få någon färg).  Tillsätt sedan krossade tomater och låt det sjuda medan du sköljer linserna. Häll sedan linserna, buljongen och vattnet i såsen och låt det fortsätta sjuda utan lock i ungefär 15 minuter. När linserna har blivit mjuka tillsätt matlagningsgrädde och koka upp i någon minut till. Smaksätt pastasåsen och avnjut med valfri pasta (förslagsvis fullkornspasta) eller annan kolhydratkälla.

Om såsen blir för tjock kan du tillsätta mer vätska, alternativt koka upp och röra om kraftigt om såsen är för lös och vattnig. Känn dig fri att testa dig fram.

 

Christina Ho, nutritionist/näringsfysiolog