Saft, juice eller smoothie?

Att livsmedel med dolda sockerfällor bör uteslutas i kosten upmärksammas idag på många olika håll. Det beror på att de i regel är energitäta och näringsfattiga. Jag har valt att fokusera på söta drycker i form av fruktjuice, saft och smoothie i detta inlägg. Finns det någon näringsmässig skillnad mellan dessa, eller bör samtliga undvikas?

Det är sant att saft är en energität och näringsfattig dryck. Saft är den enda drycken som innehåller tillsatt socker i relation till de andra två. Det är inget fel att njuta av ett glas saft då och då, men man bör vara uppmärksam på att sockermängden lätt kan skena iväg, eftersom att det är ganska enkelt att konsumera i stora mängder. Det kan i sin tur leda till eventuell näringsbrist och övervikt.

Juicer och smoothies innehåller också en viss mängd sockerarter från frukterna och grönsakerna, men desto viktigare är vitaminerna, mineralerna och antioxidanterna. En vanlig uppfattning är att vissa juicer innehåller tillsatt socker. Det är faktiskt en myt – enligt EU-reglerna är det förbjudet att tillsätta socker i juice.

(Tips: en nyttigare variant till fruktjuice är grönsaksjuicer.)

Hur skiljer sig då dessa mot varandra? Jo, i juicer har växtfibrerna tagits bort, medan alla nyttiga komponenter i frukterna och grönsakerna finns kvar i smoothies. Den har därmed en mer komplett näringssammansättning, vilket är en anledning till att välja det före de andra alternativen. Fibrerna ger en mättande känsla och fungerar som prebiotika, alltså substrat för våra tarmbakterier. Dessutom kommer sockerupptaget delvis dämpas av fibrerna, och ge en mer stabil blodsockerkurva. I det hänseendet är hela frukter att föredra.

Det finns däremot olika situationer där juice, men även saft har sin roll. En sådan fysiologisk funktion är under träningspass, särskilt uthållighetsträning där kroppen töms på energi och det höga energiinnehållet leder till mer ork.

Håll utkik efter nästa inlägg då ett recept på en näringsrik smoothie kommer!

 

Christina Ho, nutritionist/näringsfysiolog