Ett äpple om dagen är bra för magen

Frukter och grönsaker innehåller en rad olika vitaminer och mineraler, antioxidanter samt hälsofrämjande fibrer. Rekommendationen är att konsumera minst 250 gram av frukt respektive grönsaker per dag. Det kan tänkas vara mycket och svårt att få ihop, särskilt om man inte är van att äta den mängden. Mitt tips är att riva ner lite grönsaker som morötter och zucchini i grytor för att öka näringsinnehållet. Eller mixa ihop en god och fruktig smoothie.

Att få ihop 250 gram frukt respektive grönsaker kan också låta mer än vad det egentligen är. För att uppnå dagsbehovet av 250 gram frukt krävs i princip 2-3 frukter om dagen, beroende på storlek. Ett annat tips är att äta en frukt i samband med måltiderna för att få det till en vana.

Ät av regnbågens alla färger, för då ökar du även chanserna att få i dig alla näringsämnen som kroppen behöver och mår bra av. Detsamma gäller för grönsaker – det kan du inte få för mycket av.

Utforska nya varianter i grönsaksdisken och experimentera i köket för att hitta just det du tycker är godast!

 

Christina Ho, nutritionist/näringsfysiolog